Sådan giver du gaver i skilsmissefamilien

Hører du til dem, der ikke skal være sammen med dine børn juleaften? Fordi de i år skal være hos den anden forælder? Har du svært ved at beslutte, hvornår børnene skal have deres julegaver?

Overvej om børnene skal have julegaverne med sig juleaften. Hvis børnene får alle gaver på dagen understreger du, at juleaften er den 24. december. Og at det er juleaften, man får julegaver.

Og husk det nu: Barnets ting er barnets ting. Det gælder også for julegaver. Så hvis dit barn ønsker, at din gave skal være hos den anden forælder – ja så er det helt op til barnet. Så måske er der ting, du skal undlade at give, hvis du ikke ønsker, det havner i det andet hjem.

Mange børn i skilsmissefamilier får mange gaver. Og især små børn kan have svært ved at overskue mere end nogle få gaver ad gangen. Hvis du giver dem gaverne hjemme hos dig, spredes udpakningen over flere dage. Måske vil nogen fra din familie gerne være med? De har måske også gaver til dine børn ligesom børnene har gaver til jer.

Uanset hvor mange I er, kan I have nogle hyggelige timer omkring udpakning af julegaver.

Jeg vil dog opfordre dig til ikke at tage hul på gaverne inden juleaften. Lad barnet få lov at tælle ned til juleaften sammen med de andre børn i børnehave og skole. Lad denne dag være helt særlig og enestående.

Det betyder også, at når børnene atter er hjemme hos dig, og I skal pakke gaver ud, så er det uden julesange, dans om træet og andesteg. Det hører juleaften til.

Næste år er det din tur til at nyde juleaften med børnene.

Samarbejde om julegaverne

Måske er det muligt i jeres tilfælde at samarbejde om gaver til børnene.

At give fælles gaver mener jeg er at strække samarbejdet for langt. Det er heller ikke sikkert, kommunikationen omkring gaven forløber uden problemer. Kan I enes om hvor meget, der skal gives for? Om hvad den bedste gave til barnet er?

Og hvor skal nye kærester komme ind i den gavetradition? Skal de give gave alene eller sammen med kærestens eks og dennes nye kæreste? Med en fælles gave risikerer I at signalere et fællesskab mellem far og mor, som ikke er mere.

Måske har I lyst til at aftale et niveau for julegaverne, så julen ikke udvikler sig til en konkurrence om, hvem der giver de dyreste gaver. Det kan også være, I har lyst til at vide, hvad den anden giver for at undgå barnet står med flere ens pakker.

Og husk nu rummeligheden! Hvis din eks giver dine børn noget, du bestemt ikke bryder dig om, ja så er det bare ærgerligt. Det er ikke dit bord.