Konflikt og skilsmisse

Kald mig bare naiv.

Men helt ærligt:

Jeg vidste ikke, at jeg stod i en konflikt!

Det var først, da den venlige jurist i Statsforvaltningen gjorde mig opmærksom på det, at det gik op for mig.

Se indlæg

 

Grib chancen - kom ned i gear!

Skolerne er lukket

Mange er sendt hjem for at arbejde.

Det giver helt nye muligheder i familierne. For mange skal de næste 2 uger være meget mere sammen med familien, end de er vant til.

Se indlæg

 

Slip kontrollen

Da min ældste datter skulle begynde i vuggestue, var det en sorg for mig.

Jeg vidste, at hun ville få det godt. Og at det var sådan, det måtte være. For jeg skulle tilbage på arbejde, og det ville også blive godt for mig.

Men fordi jeg var vant til at følge hvert et skridt, hun tog, var det en sorg for mig ikke længere at vide, hvordan hun udviklede sig dag for dag. Blev hun passet kunne jeg jo høre alt om hendes dag. Og jeg vidste godt, at det ville blive anderledes, når det var pædagoger, som også havde mange andre børn at tage sig, der skulle fortælle mig om hendes dag.

Heldigvis var pædagogerne flinke til at fortælle, når jeg kom for at hente hende, og jeg vænnede mig efterhånden til ikke selv at have oplevet alt, hvad hun lavede.

Det gik ok - lige til hun skulle i børnehave.

Se indlæg

 

Jeg sagde nej - men ville hellere have sagt ja

Jeg elsker P1.

Det er den kanal, min clockradio vækker mig med hver morgen. På P1 bruges dygtige formidlere og eksperter, der ved, hvad de taler om.

Så jeg bliver glad, når jeg bliver kontaktet af P1. Denne gang skulle programmet handle om parterapi og skilsmisse. Lige noget for mig! Det er jo det, jeg arbejder med hver dag.

Men da jeg læste oplægget til programmet, kunne jeg mærke, at det ikke føltes rigtigt for mig.

Se indlæg

Sådan undgår du at miste dig selv i et forhold

Det ligger dybt i os at tilpasse os flokken for at sikre os overlevelse. Denne tilpasning kan dog gå for vidt og man kan risikere at miste sig selv i et forhold.

Se indlæg

Da jeg blev skilt, følte jeg mig som en champagneprop

I årevis havde jeg oplevet at sidde fast. Det føltes som om, jeg var bundet på hænder og fødder. Jeg savnede følelsen af at have indflydelse på mit eget liv. Mit højeste ønske var at redde forholdet til mine børns far, men uanset hvad jeg gjorde, så lod intet til at ændre sig. Det var et projekt, der havde størstedelen af min opmærksomhed. Der var ikke meget energi tilovers til mine børn, og jeg havde konstant dårlig samvittighed over ikke at kunne give dem det, jeg ønskede at give dem.

Se indlæg

Når kemien mangler

Jeg er i den seneste tid blevet konfronteret med flere udsagn a la "Han er utrolig sød og spændende at tale med, men der er ingen kemi", "Jeg har aldrig haft det så godt sammen med en mand, men der er ingen kemi", "Han ser mig virkelig, som jeg er, men der er ingen kemi".

Se indlæg

Januar sætter gang i tankerne om skilsmisse

Når julen er ovre og nytåret skudt af, får jeg som parterapeut ofte travlt. Der skal tales om parforhold og mulig skilsmisse. Men hvorfor lige i januar?

Jeg hører fra mange, at børnene skal have lov at have julen i fred uden at vide, at far og mor har planer om at splitte hjemmet op.

Derfor udskydes annonceringen af skilsmissen til efter jul og nytår.
Andre håber, at tiden sammen i familien betyder, at parforholdet kan reddes.

Se indlæg

Terapi er ikke et quick fix

Det sker med jævne mellemrum, at jeg får en klient, som har travlt.

Ofte har klienten besluttet, at nu skal det her selvværdshalløj være bedre. Det har ofte taget lang tid at erkende, at det ikke er noget, der går væk af sig selv. Nu hvor beslutningen om at gøre noget ved det, er truffet, så skal løsningen være til at få øje på. Det skal helst klares på 5-10 samtaler.

Se indlæg

Vi skal da være venner efter skilsmissen

Den sætning har jeg hørt fra mange, som står på tærsklen til en skilsmisse. De har de bedste intentioner om at bevare et venskab efter en skilsmisse. Måske endda holde jul og fødselsdage sammen. Deltage sammen i børnenes arrangementer i vuggestue/børnehave/skole/fritidsaktiviteter. En fælles ferie synes også som en god idé. Det er så godt for børnene at være sammen med begge deres forældre. Er det ikke?

Se indlæg

Fraskilt – er jeg en fiasko nu?

Jeg har altid haft stor respekt for enlige mødre. Set op til dem. De er bare nogle seje kvinder med styr på tingene. De seneste år før jeg selv blev skilt, misundte jeg dem ligefrem: TÆNK at have sit liv for sig selv!

Se indlæg

Drop "Opfør jer som voksne mennesker"

Psykisk vold kan være på spil i en konfliktfyldt skilsmisse.

Her hjælper gode intentioner om at opføre sig ordentligt ikke.

For at samarbejde med en voldelig eks kan være et overgreb - også mod børnene.

Se indlæg

Derfor bliver du ikke skilt

Tvivl i parforhold er noget, vi alle oplever på ét eller andet tidspunkt.

Nogle gange handler vi på det og forlader vores partner. Andre gange bliver vi og kæmper.

Men hvorfor bliver du i et forhold, selvom du har lyst til at gå?

Får et bud her

Se indlæg

At blive skilt er som at bestige et bjerg

For 5 år siden havde jeg et ønske. Jeg ønskede, at enten jeg eller min daværende mand ville blive ramt af en stor lastbil og dræbt på stedet.

Når jeg tænker på det i dag, er det en meget fremmed og voldsom tanke.

Se indlæg

Hvad gør du med din vielsesring?

Jeg rydder op. Igen falder jeg over min vielsesring og spekulerer på, hvad jeg skal med den ring.

Jeg ser nok mest ringen som mine børns. Men det er jo ikke en, de skal gå med. Og hvordan deler man én ring mellem to børn? Der er kun en ring fra mit ægteskab, så de kan ikke få én hver, selvom jeg lavede en aftale med deres far.

Se indlæg

 

Bliver du for børnenes skyld?

At blive skilt giver skyldfølelse.

Skyldfølelse over at svigte sine børn ved at rive deres barndomshjem midt over. Over at gøre dem til nomader mellem to hjem. Over at lade dem leve med det konstante savn af den forælder, de ikke er hos lige nu.

Se indlæg

Kan alle bruge skolens intranet?

En af de store forandringer når man bliver skilt er, at man ikke længere har indflydelse på og er ansvarlig for, hvad der sker hjemme hos den anden forælder. Jeg hører ofte – og kender også fra mig selv – at den ene part fortsat tager ansvar på den andens vegne.

Se indlæg

Hvad har du brug for?

Jeg oplever, at par kommer til mig for at få svar på, om de skal blive sammen eller bør gå hver til sit. Jeg må skuffe dem. Det kan jeg ikke svare på. Kun de kan mærke, om det her er noget, de vil eller ikke vil. Det er bevidst, jeg bruger ordet vil, for i min optik er et parforhold noget, man vælger at lægge energi i.

Se indlæg

Få plads til både børn og kæreste efter skilsmissen

Efter en skilsmisse er det dejligt igen at blive forelsket!

Når du møder en ny partner, som elsker dig ligesom du er, kan du føle, din er lykke gjort.

Men hvad med børnene?

Se indlæg

Jeg skal også have det godt!

Da jeg blev skilt manglede jeg en masse ting til mit hjem. En af dem var en kontorstol. Jeg valgte at købe en i IKEA, som jeg nu har siddet på i 6 år.

Se indlæg

Sådan hjælper du dig selv gennem skilsmisse - 7 veje

Uanset hvad du gør, kan du ikke få en skilsmisse til at gå hurtigere over. Men du kan gøre nogle ting for at passe på dig selv, som gør vejen gennem skilsmissen mere udholdelig.

Se indlæg

Bekymrer du dig?

En sætning jeg ofte hører, er

”jeg skal bare lade være med at bekymre mig”.

Men kan du det blot ved at beslutte dig for det?

Se indlæg

Nogle gange hader jeg at være enlig mor

Skoleåret er gået i gang. 6 ugers fravær af daglig smøring af madpakker er slut. Nu skal der atter balanceres med skole, fritidsaktiviteter, legeaftaler og mit arbejde.
Og det er lige nu, jeg godt kan synes, det er rigtig godt træls at være enlig forælder.

Se indlæg

Hamsterhjul - om at få for travlt

Indeni mig bor en hamster. Det tror jeg i alt fald, for jeg har det meste af weekenden kunnet mærke, hvordan dens hjul drøner rundt i brystet på mig. Rundt rundt rundt.

Se indlæg

Jeg skal bare lade være med at vise vrede

I min konsultation oplever jeg, at mange ikke giver sig selv lov til at have de følelser, de har. Ofte er det vreden, der afvises. Det er bare ikke ok at vise vrede. Når vi viser vrede, mister vi kontrol. Vi frygter andre ikke kan lide os og vil tage afstand fra os.

Se indlæg

Den sorte bil tilhørte min eks' nye kæreste

Fem dage efter jeg var flyttet, stod jeg uden for det hus, der nu kun var min eksmands.

I indkørslen holdt en fremmed bil.

Se indlæg

Savner du din kæreste under corona-nedlukning?

Hvordan kan du holde kærligheden vedlige, når I er i hver jeres hjem?

Se indlæg

Derfor ophobede min vrede sig

Engang læste jeg en masse bøger om at bearbejde vrede og irritation.

Jeg læste om, hvordan jeg skulle lære at tælle til ti. Lære at sige pyt. Lade min vrede gå ud over en pude. Jeg husker hvordan jeg stod og bed i håndklædet på badeværelset, mens jeg skreg så stille, jeg kunne.

Se indlæg

At leve to liv efter skilsmisse

Det er ikke kun børn, der efter en skilsmisse oplever at have to liv. Selvom det naturligvis opleves voldsommere for dem at være underlagt de voksnes til tider meget forskellige regler og familiekulturer. Noget lignende gør sig gældende for de fraskilte voksne.

Se indlæg

Bør du kramme din eks?

 

I den første tid efter min skilsmisse gav jeg min eks kram, når vi mødtes.

Jeg ville gerne strække mig langt for at få det hele til at fungere. For at gøre overgangen så blid som muligt for børnene. Vise dem, at ”far og mor er stadig gode venner, selvom de er skilt”.

Og han og jeg var jo enige om at blive skilt, så der var ingen ”hard feelings” mellem os, som kunne være en hindring for, at vi lige kunne give hinanden en høflig krammer.

Vel?

Se indlæg

 

Sorg og skilsmisse

Sorg er det, vi føler, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os.


De fleste forbinder nok sorg med dødsfald. Men sorg opstår også i forbindelse med andre tab som tab af job eller helbred.

Sorg opstår også i forbindelse med livskriser og –omvæltninger: Skilsmisse, børn, der flytter hjemmefra, venskaber, der går i stykker, og kærestesorg.

Se indlæg

Hvad stiller du op med savnet efter børnene?

Da jeg var gift, savnede jeg ofte at få noget tid til mig selv. Sådan rigtig tid – ikke bare de huller, der opstod mellem familiens forskellige behov. Mine børn var 4 og 6 år, da jeg blev skilt, så mit behov for mig-tid pressede sig efterhånden meget på.

Så da jeg blev skilt, så jeg frem til at få noget af den alenetid, jeg savnede.

Jeg havde ingen idé om, hvor meget jeg ville komme til at savne børnene. Jeg blev ramt af en mur af savn.

Se indlæg

En rigtig beslutning

Det kan være nødvendigt at beslutte sig for at en beslutning er rigtig. Sige farvel til det gode såvel som det dårlige.

Det oplevede jeg i slutningen af 2017, hvor jeg traf beslutning om at skifte klinikfællesskab. En beslutning, der mindede mig om min skilsmisse.

Se indlæg

Jeg tilgiver dig ALDRIG for skilsmissen!

Har du svært ved at tilgive din eks for skilsmissen?

Måske fordi du er blevet forladt? Eller fordi din partner var utro? Eller fordi du ganske enkelt ikke synes, at din ekspartner gav jer en chance, mens tid var?

Jeg møder ofte klienter, der har svært ved at tilgive. De kan være lidt fastlåste på det med tilgivelsen. De har hørt, at det er nødvendigt at tilgive den anden og tilgive sig selv for det, der er sket for at kunne komme videre.

Se indlæg

Lynskilsmisse: Fraskilt med et klik

Du logger dig på borger.dk, og 1-2-3 er du fraskilt. Jeg har hørt rygter om, at den nye form har givet anledning til fortrydelser. At folk midt i skænderier bliver skilt for så at fortryde det dage (eller timer) senere. At sagsbehandlingen kritiseres for at være FOR hurtig.

Dette ligger langt fra min erfaring som psykoterapeut med speciale i parforhold og skilsmisse.

Se indlæg

Efter ferie kommer savn og dårlig samvittighed

At bliver skilt medfører mange savn, sorg og dårlig samvittighed. Sorgen over ikke at kunne bevare familien intakt. Dårlig samvittighed over, at børnene resten af deres barndom har to hjem. Måske dårlig samvittighed over at have forladt den anden forælder.

Se indlæg

7 tips mod kærestesorg

Uanset hvordan du og din eks har haft det sammen i slutningen af jeres forhold, er den første tid efter skilsmissen svær at komme igennem.

Når du lider af kærestesorg kan du være som besat af din eks, og dine tanker kan kredse om:

  • hvad han/hun laver nu
  • hvem han/hun er sammen med
  • om han/hun tænker på dig
  • har fundet en ny eller
  • fyrer den af i nattelivet

Se indlæg