Vi skal da være venner efter skilsmissen

At være venner med sin eks er noget, der ofte står højt på ønskesedlen, når et par går fra hinanden. For mange ses det som det naturligste i verden at være venner med sin eks efter en skilsmisse.

Parret kan have de bedste intentioner om at bevare et venskab efter en skilsmisse: Holde jul og fødselsdage sammen. Begge deltage i børnenes arrangementer i vuggestue/børnehave/skole/fritidsaktiviteter. En fælles ferie synes også som en god idé.

Et venskab mellem forældre er godt for børnene.

Er det ikke?

Kom videre efter skilsmisse

Jeg kender til ganske få tilfælde hvor det (indtil videre) er lykkedes at bevare et reelt venskab. Min oplevelse er dog, at planen om venskab og om at fortsætte "som før" slår fejl på et eller andet tidspunkt.

Der er jo en årsag til, man er blevet skilt! Det kan ske længe efter det egentlige brud. I mellemtiden kan arrangementet forvirre børnene. For når I er så gode venner, og kan alt muligt sammen, hvorfor kan I så ikke være kærester og bo sammen?


En skilsmisses mange faser tager år at komme igennem. Har de voksne svært ved at finde ud af, om de vil være sammen eller ej, kan de trække denne proces endnu længere ud. Hvis de efter bruddet lever i en slags elastikforhold, hvor de måske oveni købet flytter hver for sig og sammen flere gange, får hverken børn eller voksne den afslutning, de har brug for til at lægge skilsmissen bag sig.

To hjerter symboliserer de to fraskilte der skal være venner efter skilsmissen

Børn ønsker ikke, at deres forældre bliver skilt

I den ideelle verden bliver forældre ikke skilt, men lever lykkeligt sammen. Virkeligheden er en anden, og det næstbedste kan være den bedste løsning.

Når vi voksne træffer en beslutning om at blive skilt, må vi også stå ved den. Det mener jeg ikke, vi gør ved at flytte fra hinanden og udadtil fortsætte som hidtil.

Ofte har beslutningen om at blive skilt været år undervejs - hvilket har kunnet mærkes på familiens klima. Nu er den truffet, og forældrene bor hver for sig. Uanset hvor gode venner forældrene mener de er, så ligger der i den første lange tid spændinger lige under overfladen. Disse spændinger opfanger børnene og bliver påvirket af. Præcis som de bliver påvirket af at leve i en krigszone mellem forældre, der endnu ikke er gået fra hinanden.

Finde sig selv efter skilsmissen

Jeg tror på, at de voksne er nødt til at finde hver sin platform at stå på. Finde sig selv efter skilsmissen (evt. med hjælp fra en psykoterapeut). Vælge en retning for sig selv inden en ny form for venskab med den tidligere partner er realistisk. At fortsætte som hidtil forvirrer børnene og nærer deres evige håb om, at far og mor finder sammen igen.

Samtidig risikerer vi at forhale processen med at blive skilt. Med at adskille os fra vores tidligere partner. Hermed forsinker vi også at finde vores eget fodfæste og indgå i nye relationer, som kan være bedre for os.

Så til dig, der vælger et clean cut vil jeg sige: Hav ikke dårlig samvittighed over at adskille jeres liv. IKKE holde jul, fødselsdage og ferier sammen. Jeg tror på, det er bedst for både børn og voksne at hive plasteret af i ét snuptag frem for at trække pinen ud.

To hjerter symboliserer de to fraskilte der skal være venner efter skilsmissen