Har du lavt selvværd?

 • Bliver du nemt vred på dig selv?
 • Synes du aldrig, du gør det godt nok?
 • Taler du grimt til dig selv?
 • Har du svært ved at sige, hvad du tænker og føler?

Hvis du ikke føler, du har værdi i dig selv, siger man, at du har lavt selvværd. Du vil forsøge at blive elsket for det, du gør. Fordi du ikke føler, du kan blive elsket for den, du er.

Du kan have brug for, at andre bekræfter dig i, at du gør det godt og at de kan lide dig. Ofte er du god til at bebrejde dig selv, fordi du grundlæggende ikke føler, du er værd at elske.

Hvor stammer lavt selvværd fra?

Ingen fødes med lavt selvværd.

Forældre har fokus på, hvad barnet gør. De irettesætter og fortælle barnet, hvad det må og skal. Derfor kommer barnet let til at tro, at hvis det ikke gør det godt nok, så er det ikke god nok som menneske. Måden, tingene oftest bliver sagt på, er altafgørende for, om du får lavt selvværd. Er tonen hård, bebrejdende og irritabel? Eller siges tingene venligt og ligeværdigt?

Omgivelsernes reaktion på dig og din opfattelse af, hvad andre mener om dig, har også betydning for, om du får lavt selvværd. Du kan bebrejde dig selv for ting, du har hørt andre sige til dig i årenes løb. Lavt selvværd sidder som en lille djævel på din skulder. Den hvisker dig grimme ting i øret, som du tror på, fordi du har hørt dem så tit.

lavt selvværd hæmmer dig

Lavt selvværd som voksen

Du kan altså ikke pludselig få et lavt selvværd. Men der kan ske ting i dit liv, som får dig til at mærke, at dit selvværd ikke er så godt, som du kunne ønske dig, og du kan få lyst til at bedre dit selvværd.

Lavt selvværd kan komme til udtryk på forskellige måder. Oftest vil du:

 • have behov for at have kontrol
 • være perfektionistisk
 • gå meget op i dit udseende
 • prale

Men du kan også være

 • genert
 • usikker
 • lide af præstationsangst
 • være stille
 • lukke dig inde i dig selv

Når du har lavt selvværd, føler du som sagt ikke, du er god nok, som du er. Derfor forsøger du at lave dig om til en udgave af dig selv, som du mener, er værd at elske. Et lavt selvværd gør dig dygtig til at mærke, hvad andre har brug for fra dig. Men det bliver sværere og sværere for dig at mærke, hvad du har behov for, og hvor dine grænser går. Fordi du ikke hviler i dig selv og blot er dig.

Et lavt selvværd kan føre til, at du langsomt isolerer dig fra andre. Fordi du ikke ønsker, de skal se dine ”fejl”. Resultatet kan blive ensomhed og i værste fald depression.

Andre siger:

Jeg er et menneske, jeg holder af

"Jeg kan mærke den gave du har givet mig - du har givet mig lov til at lytte til mig selv, givet mig lov til at mine følelser og værdier er vigtige i mit liv.
Det har gjort mig til et andet menneske, et menneske jeg holder af - der er en ro inden i mig til at turde gå på min vej som jeg aldrig før har oplevet."

- Klient

You got me!

"Jeg har været utrolig glad for mit forløb. Jeg har fået rigtig meget med mig, som jeg kan bruge.
Du gav mig modet til at turde rumme alle de svære følelser, tanker og mig selv. "You got me!" Og det er for mig ingen selvfølge. Du forstod bare, hvordan jeg er skruet sammen, og det betød bare alt."

- Kvinde

På vej med små skridt

Jeg var på vej ind i en depression pga. dårligt selvværd, overgangsalder, stort vægttab og savn af en livspartner. Jeg ønskede hjælp til at finde en vej til at arbejde mod bedre selvværd og et bedre liv.

Du virkede helt rigtig og så kunne jeg få en tid med det samme. Jeg havde det helt forfærdeligt.

Forløbet var fantastisk godt. Jeg er ked af at afbryde det lige nu.

Jeg er glad for det jeg har fået med. Jeg er på vej - med små skridt, men ved at jeg nok har brug for mere hjælp fremover.

Du har været god til at være lige der, hvor jeg var og jeg har kunnet slappe af og føle mig accepteret, sådan at det er lykkedes mig at koncentrere mig om det, der var vigtigt at tale om og forstå, når jeg var hos dig.

Endnu engang tusind tak, Stine

- Kirsten

 

Lavt selvværd sidder som en lille djævel på din skulder. Den hvisker dig grimme ting i øret, som du tror på, fordi du har hørt dem så tit.

Lavt selvværd kan spænde ben i dine relationer

Ring 30 26 55 03 eller book 20 min. afklarende samtale.

Det er gratis og uforpligtende.

Lavt selvværd viser sig i mange sammenhænge

Det er ofte i parforholdet, du vil mærke, du har lavt selvværd. Det kan være svært for dig at være så tæt på et andet menneske. At lade en anden se dine mindre pæne sider. Lavt selvværd skaber derfor uro i dit parforhold.

Måske er du bange for at miste din partners kærlighed og bliver jaloux. Du kan også have det svært med sex, hvis du har lavt selvværd. For sex kræver tryghed, og du føler dig ikke tryg, når selvværdet er lavt. Du kan være utilfreds med din krop eller frygte ikke at leve op til din partners forventninger. Lavt selvværd kan forhindre dig i at give slip og give dig hen til din partner.

Lavt selvværd kan også føre til stress. Hvis du er bange for ikke at gøre det godt nok, eller stiller for store krav til dig selv, kommer du nemt til at påtage dig mere, end du kan klare. Dit lave selvværd kan få dig til at sige ja til ting, du ikke har lyst til. Du kommer til at svigte dig selv.

For hvis du har for meget, du skal nå, bliver der ikke nok tid til at reflektere eller til at mærke hvor du er på vej hen. Du lærer dig selv, at du ikke er vigtig.

Også angst og lavt selvværd hænger ofte sammen. Angst er frygten for noget, du ikke ved, hvad er. Hvis du lider af angst, vil du ofte være optaget af, hvad andre tænker og mener om dig. Af om de kan lide dig og synes, du gør det godt nok. Du kan isolere dig for at undgå andre dømmer dig.

Sig farvel til lavt selvværd

Terapiforløb omkring lavt selvværd

Gamle mønstre sidder godt fast. Det kræver tålmodighed at slippe et lavt selvværd. Heldigvis er det hele arbejdet værd! Du bliver gladere og får det bedre, efterhånden som dit selvværd bliver bedre.

At bearbejde med lavt selvværd hos en psykoterapeut er langtidsholdbart arbejde.

Du kan købe klippekort med rabat. 5 samtaler koster 4.625 og 10 samtaler 8.775 kr. Måske er det den bedste investering, du nogensinde kommer til at foretage! At blive dig selv uden lavt selvværd!

De fleste af mine klienter kommer fra Århus og Midtjylland. Vi mødes i min hyggelige konsultation, der ligger i Højbjerg 5 km fra Århus C. Busserne 2a, 6a og 13 holder tæt på - og du kan parkere gratis ved huset.

Samtaler over telefon eller videomøde (Zoom) er også muligt.

Kom i gang med det samme

Det næste skridt, du skal tage for at give dit selvværd et løft, er at finde en tid.

Hvis du har spørgsmål booker du 20 minutters afklarende samtale. Ellers finder du en tid til opstartssamtale med det samme.

Begge slags tider finder du her:

Jeg glæder mig til at byde dig velkommen!

Kærlig hilsen

Stine

Mit liv er ændret

"Jeg var kun ved dig to gange - de to gange har ændret mit liv. Jeg er så taknemmelig for de sætninger du gav mig - jeg har dem i min lille bog og finder dem frem igen og igen både på skrift og i mit hoved."

- Kvindelig klient

Mit liv er ændret

"Det går rigtig godt fremad hos mig/os. Jeg har virkelig kunnet drage nytte af de råd, du gav mig sidst, og jeg arbejder i en positiv retning i mit parforhold."

- Kvinde, 41 år

Tre år på tre besøg

"Jeg havde ikke umiddelbart megen tiltro til psykoterapi, da jeg har haft en oplevelse med en psykolog, som ikke kunne hjælpe mig på nogen måde. Men det her var helt anderledes og det er gået op for mig at der er en klar forskel på psykolog og psykoterapeut. Ikke mindst at der også er en stor forskel på, hvordan man arbejder. Du gjorde det på den helt rigtige måde for mig, hvilket man også kunne se på at tre år med problemer kun krævede tre besøg hos dig. Er meget taknemmelig for at kunne lette mit hjerte uden at blive dømt og hele forløbet som generelt.""

- Maria

På vej med små skridt

Jeg var på vej ind i en depression pga. dårligt selvværd, overgangsalder, stort vægttab og savn af en livspartner. Jeg ønskede hjælp til at finde en vej til at arbejde mod bedre selvværd og et bedre liv.

Du virkede helt rigtig og så kunne jeg få en tid med det samme. Jeg havde det helt forfærdeligt.

Forløbet var fantastisk godt. Jeg er ked af at afbryde det lige nu.

Jeg er glad for det jeg har fået med. Jeg er på vej - med små skridt, men ved at jeg nok har brug for mere hjælp fremover.

Du har været god til at være lige der, hvor jeg var og jeg har kunnet slappe af og føle mig accepteret, sådan at det er lykkedes mig at koncentrere mig om det, der var vigtigt at tale om og forstå, når jeg var hos dig.

Endnu engang tusind tak, Stine

- Kirsten

Lytter til min mavefornemmelse

"Jeg valgte at gå fra min kæreste en måneds tid efter sidste samtale, og jeg er nu ved at skabe et liv for mig selv, hvor jeg prøver at være god ved mig selv og lytter mere til min mavefornemmelse."

- Kvinde, 37 år