Lynskilsmisse: Fraskilt med et klik

Tidligere var det en obligatorisk del af et skilsmisseforløb at være separeret i seks måneder inden en endelig skilsmisse kunne finde sted.

Reelt kunne det blive længere tid pga. sagsbehandlingstider - min egen skilsmisse tog ti måneder.

Nu har vi også fået lyn-skilsmissen. Du logger dig på borger.dk, og 1-2-3 er du fraskilt. I medierne har vi hørt historier om, at den nye form har givet anledning til fortrydelser. At folk midt i skænderier bliver skilt for så at fortryde det dage (eller timer) senere. Sagsbehandlingen kritiseres for at være FOR hurtig.

Dette scenarie ligger meget langt fra den erfaring, jeg har fra mit arbejde som psykoterapeut med speciale i og skilsmisse. Jeg kender ikke til nogen, der har valgt en skilsmisse som en "let" løsning. Ingen der har valgt at blive skilt, fordi man kedede sig lidt, savnede tid til sig selv eller anså det for attraktivt med børnefri dage. Eller fordi der simpelthen bare skulle ske noget andet.

At blive skilt er bestemt ingen let løsning

Jeg kender derimod til skilsmisser, der har været gennemtænkte - i flere tilfælde for gennemtænkte. Hvor det ene år har taget det andet i håbet om, at det hele ville blive bedre i morgen/efter ferien/til sommer/når børnene bliver større.

Der kan gå mange år, hvor manglen på nærhed vokser og interessen for partneren svinder ind. Kunden og afstanden vokser og ægtefællerne kredser oftere og oftere om skilsmisse. I tankerne - og ofte også i skænderier.

Skilsmisse og tilknytning

Den gamle talemåde "man ved hvad man har, men ikke hvad man får" er særdeles aktuel her.

Efter år sammen er der dannet et bånd mellem ægtefællerne. Vi knytter os til vores ægtefæller på samme måde, som vi i sin tid var knyttet til vore forældre. Denne tilknytning giver tryghed, og det er nok det vigtigste ved at være menneske overhovedet: At høre tæt sammen med nogen. Det føles uoverskueligt og utrygt at gå. For hvordan bliver livet efter en skilsmisse?

Alle ved, at en skilsmisse har konsekvenser. Når du står midt i overvejelserne, mærker du disse konsekvenser meget tydeligt. Det er de færreste, der har øje for fordelene ved en skilsmisse. Lige nu mærker du kun frygten for det ukendte, skammen over at fejle, og sorgen over at miste den intakte familie med alt hvad det indebærer.

Her hører bemærkninger som "det er for let at blive skilt" slet ikke hjemme.

Bliv glad igen efter skilsmissen