At leve to liv efter skilsmisse

At leve to liv efter en skilsmisse er ikke kun forbeholdt børnene. Også de voksne kan opleve at have to liv, selvom det naturligvis opleves voldsommere for børnene, der jo er underlagt de voksnes til tider meget forskellige regler og familiekulturer i de to hjem. Ikke desto mindre oplever mange fraskilte også at leve to liv efter skilsmisse.

Vi voksne har ikke som børnene et liv i to hjem: Et liv hos far og et liv hos mor. Men vi har to liv i form af børnetid og alenetid. I disse to perioder kan vi leve ret forskellige liv. Når vi har børnene er de i fokus. I alenetiden arbejder mange mere, mens der kan indlægges lidt kortere arbejdstid, når børnene er hjemme.

Alenetiden kan bruges på mange måder: På at slappe af, lade op til børnene kommer hjem. Til at være sammen med venner og bekendte. Dyrke egne interesser. Komme til bunds i vasketøj, oprydning og andre praktiske gøremål. I det hele taget lave voksenting.

Men alenetid byder også på bearbejdning af sorg, savn, skyld og skam. Det er, når børnene er væk, du får tid til at mærke, hvordan du egentlig har det. Når hverdagens trummerum ikke bare drøner derudaf, er der tid til at reflektere over den situation, du står i.

Savn efter den intakte familie

Der er heldigvis mange gode tanker. Lettelse over at beslutninger og praktiske handlinger er ført ud i livet. Men der er også svære følelser: Savnet efter børnene. Deres lyde i baggrunden. Deres evne til at skabe liv i hjemmet. Nærheden med dem. Skamfølelsen over ikke at have kunnet holde sammen på den intakte familie sniger sig måske ind. På samme måde som en gravid ser barnevogne og babyer overalt, kan du som fraskilt spotte en lykkelig familie på kilometers afstand.

Fra egen erfaring ved du, at ét er facade, et andet er realiteterne bag den facade. Når en skilsmisse meldes ud til vennekredsen, er der ofte mange, der bliver overraskede: "Vi troede, I havde det så godt sammen!". Alligevel ser du det, du gerne selv vil have: En intakt familie, hvor du ikke er tvunget til at undvære dine børn. Og til at klare dagligdagen alene. 

Giv sorgen plads og kom godt igennem din skilsmisse

Hvordan du håndterer sorgen kan få betydning for både dig og dine børn fremover.

Pakker du den væk og forsøger at ignorere den, kan du være sikker på, den en dag kommer springende op som en trold af en æske og kan lamme dig. Giver du derimod dig selv lov til at sørge, til at ligge i fosterstilling på sofaen, når børnene er hos den anden forælder. Lade tårerne få frit løb, blive vred og mærke ensomheden. Til igen og igen at få sat ord på din sorg.

Så vil sorgen langsomt men sikkert blive lettere at bære.

Hvordan håndterer du din sorg?