Få plads til både børn og kæreste efter skilsmissen

Efter en skilsmisse er det dejligt igen at blive forelsket!

Den tid, der leder op til skilsmissen, er ofte udmattende. Du har måske følt dig ensom i dit forhold. Og måske har tanker for og imod skilsmisse taget en stor del af din energi.

Du kan blive utålmodig efter igen at føle samhørighed, nærhed, ømhed og intimitet. Savne at en anden ser dig som værende noget helt særligt.

Når du så møder en ny partner, som elsker dig ligesom du er, kan du føle, din lykke gjort.

Men hvad med børnene?

Hav realistiske forventninger til dig selv, dine børn og din nye kæreste

Efter en skilsmisse har du lært meget om dig selv. Du er kommet i kontakt med, hvad der er vigtigt for dig. Og hvad du ikke længere vil lade være en del af dit liv.

Nu har du så fundet en partner, der er sluppet igennem dit nåleøje. Du glæder dig til, at dine børn skal være en del af jeres glæde.

Sådan går det bare ikke altid!

Man siger normalt, at når forældrene har det godt, har børnene det godt.

Det er også rigtigt. Et stort stykke ad vejen.

Men lige når det kommer til at introducere nye kærester, kan historien være en anden.

En helt anden!

For mange børn har jo i forholdets sidste tid oplevet, hvordan forældrene manglede overskud til dem. Nu er skilsmissen en realitet og så har far og mor tid og overskud til mig!

Og det er her, den nye kæreste kan blive en uvelkommen person i barnets liv.

Hav tålmodighed!

Der kan være fordele ved at vente lidt med at finde en nye kæreste efter bruddet. Det er godt for dit næste parforhold, at både du og din nye kæreste står godt og solidt på jeres egne ben. Så er der større chance for, at I opnår et ligeværdigt og holdbart forhold.

På samme måde er det godt for børnene først at skulle forholde sig til bruddet. At finde ro i en ny hverdag, hvor far og mor ikke er sammen. For så først derefter at skulle forholde sig til fars eller mors nye kæreste.

Det betyder ikke, at du ikke kan have en kæreste, før dine børn er klar. Men overvej grundigt hvornår det er det rigtige tidspunkt at introducere børnene for din nye kæreste.

Der er fordele ved at have lidt tålmodighed med at introducere din nye kæreste for dine børn. For er den vildeste forelskelse dampet af, kan du være mere sikker på, at forholdet holder.

En anden fordel er, at dit barn så også er mere tilbøjelig til at tage godt imod den nye kæreste. For hvis du venter, vil de ikke på samme måde opleve, at denne blot er endnu én i rækken. De vil tage den nye kæreste alvorligt, når de ved, at det er alvor for dig.

Et godt forhold mellem din nye kæreste og dine børn kommer ikke af sig selv

Skilsmisse og sorg hænger sammen

Det er muligt at komme helskindet igennem en skilsmisse – hvis du får den rette støtte.

Ring 30 26 55 03 og hør hvordan jeg også kan hjælpe dig. Book 20 min. gratis, så ringer jeg, når det passer dig.

Sådan kan den nye kæreste føle sig velkommen - uden det går ud over dine børn

Der er mange ting, du selv kan gøre for at integrere din kæreste i din familie:

 • Glem ikke at dine børn har brug for alenetid med dig. Lad dem mærke, hvor vigtige de er for dig. De har ikke brug for altid at skulle dele din opmærksomhed med din kæreste – og måske også din kærestes børn.
 • Det kan være grænseoverskridende for børn at være vidne til kærtegn, kys og kram mellem dig og din kæreste. Kærtegn mellem voksne kan være fremmed for børn, hvis forældre er blevet skilt. Sandsynligvis er det meget længe siden, de har set kærtegn mellem deres forældre.
 • Vent med at lade din kæreste overnatte. Måske har dine børn været vant til at sove hos dig. Det kan have stor symbolsk værdi at blive smidt ud af soveværelset, fordi far/mor har fået en ny kæreste. De kan føle, de er blevet skiftet ud. Desuden er den nærhed, det giver dem at sove sammen med dig, guld værd.
 • Din kæreste er gæst i dine børns hjem og bør derfor agere efter det. Det betyder også, at det er dig, der opdrager. Vær opmærksom på, hvor ydmygende det kan være at blive skældt ud foran andre mennesker. Føler dit barn sig ydmyget, kan det være tilbøjelig til at afvise din kæreste.
 • Tving ikke børnene til at holde af din kæreste eller kalde denne ”stedmor”, ”papfar” eller andet. Lad børnene tage din kæreste til sig i deres eget tempo.
 • Din kæreste skal ikke overtage den biologiske forælders plads. Heller ikke i de tilfælde, hvor de ikke har kontakt til den biologiske forælder. Alligevel kan din kæreste sagtens være endnu en god voksen i deres liv – som pædagoger og lærere er det.
 • Lad også dit barn vide, at du er ok med din ekspartners nye kæreste. Lad barnet holde af de nye kærester uden at få dårlig samvittighed over det. Vær ikke bange for, at dine børn kommer til at holde mere af stedforældre end af dig. Du var der fra begyndelsen og vil altid have en særlig position i deres hjerter, som ingen kan true.
 • For nogle børn kan det føles uoverskueligt, at begge forældre har nye kærester. Har de oplevet, at den anden forælder forsvandt fra dem og kun havde øje for den nye kæreste? Med den erfaring kan de være bange for at opleve det igen. Så er du den sidste til at introducere en ny kæreste, kan du have et større arbejde foran dig. Du skal gøre børnene trygge ved den nye situation. Tag små skridt sammen med dem.
 • Vær opmærksom på hvornår – og om – det er en god idé at flytte sammen. Også selvom dine børn siger, at det er en god idé. Husk på at ingen af jer kan forestille jer, hvad det indebærer at bo sammen. Flytter I sammen for at måtte flytte fra hinanden igen skaber I unødig uro. I både børnenes liv og i jeres forhold. Det er de, der ser det som et skridt fremad at måtte flytte fra hinanden efter at have boet sammen.
 • Vær indstillet på, det varer 3-4 år, før din kæreste for alvor er blevet en del af dine børns verden. Nogle gange sker det aldrig. Dette har også med børnenes alder at gøre. Mindre børn er ofte mere tilbøjelige til at lade en ny kæreste blive en del af deres liv.
 • At introducere en ny kæreste for sine børn er en lang proces. Den kræver masser af tillid og mulighed for at gå to skridt frem og et skridt tilbage. Kæresten skal testes – holder han/hun? (mine forældre gik jo fra hinanden!). Og kan kæresten holde af mig, når jeg opfører mig dårligt?

Jeg håber, du kan bruge disse forslag til at gøre det nemmere for jer alle at være i det nye kæresteforhold.