Kan alle bruge skolens intranet?
Om ansvarsfordeling efter skilsmissen

En af de store forandringer når du bliver skilt er, at du ikke længere har indflydelse på og er ansvarlig for, hvad der sker hjemme hos den anden forælder. Som psykoterapeut hører jeg ofte, at den ene part fortsat tager ansvar på den andens vegne (det er som oftest kvinden).

Han kan jo ikke

Et klassiske eksempel er skolens intranet.

I årevis har du måske taget ansvar for at følge op på de ting, der bliver posted her. Efter skilsmissen tænker du måske ikke over det, men fortsætter denne arbejdsfordeling. Glemmer du, at det ikke længere er dit ansvar at informere barnets far? Hvis barnet i hans dage ikke får 25 kr. samt turrygsæk med de rigtige dage, er det ikke længere dit ansvar.

De indvendinger, jeg oftest hører her er: "Han kan ikke finde ud af at bruge intranettet” og ”det vil jo være synd for barnet, hvis det ikke har rygsæk og penge med”.

Står det på intra?

Når du tager ansvaret, kommer du til at bruge en masse energi på noget, der reelt ikke har med dig at gøre. Det er energi, som du kommer til at mangle til de mange ting, som du skal tage dig af. Energien gå i sidste ende fra dig og dine børn og den tid, I har sammen.

Samtidig skaber du et falsk billede af den anden forælder. Hvis den anden forælder ikke har styr på logistikken, så må dine børn gerne se det! Dine børn har de forældre, de har. På godt og ondt.

Når du beslutter dig for ikke længere at tage ansvaret, kan du opdage at din ekspartner efter nogen tid netop begynder på det, du har brug for: At gå på intranettet og selv indhente informationer.

Når du giver slip, vil du få frigjort en masse energi til andre ting.

Al begyndelse er svær

Måske vil den anden forælder glemme alt muligt. Og skrive til dig i en lind strøm om, hvordan det nu er med dette og hint. Men det aftager, hvis du står fast.

Du kan opstille to regler: Står det på intra, så svarer du ikke. Har du tidligere svaret på spørgsmålet, så gentager du ikke svaret.

Meld reglerne ud til din ekspartner. Også dette frigør en masse energi.

Tænk på, at det også er godt for dine børns anden forælder at klare tingene selv uden at være afhængig af sin ekspartners hukommelse.

Det er også godt for dine børn, at du ikke længere bliver smågnaven over at tilsidesætte dig selv for at fortsætte med at stille dig til rådighed som tovholder.