Interview: Kom godt igennem julen efter skilsmissen

Julen er hjerternes fest.

Derfor er det ekstra sårbart, når julen forandrer sig efter en skilsmisse. Julen er fyldt med ”vi plejer”, og det kan være en stor sorg at måtte ændre på de fastgroede traditioner. Brug julen til at dyrke nærværet med børnene og skabe nye traditioner, råder psykoterapeut Stine Marie Zink.

Hun tilbyder en mailserie, der guider skilte familier til at få en god jul.

Som nyskilt kan det være svært at finde ud af, hvordan julen bedst tilrettelægges, så børn og voksne kommer bedst muligt igennem den. Skal julen eksempelvis holdes sammen alle sammen som inden skilsmissen? Skal der holdes to juleaftener – en hos far og en hos mor? Eller skal vi tage konsekvensen af skilsmissen og lade børnene holde jul på skift hos far og mor?

I mailserien, tager Stine Marie Zink fat på de mange spørgsmål, der melder sig, når den ituslåede familie skal holde jul. Den første jul efter skilsmissen er lige nu virkeligheden for knap 15.000 opløste familier. Mailserien guider læseren igennem en række emner fra fordeling af feriedage til, hvad du skal tænke på, når du giver gaver.

”Mange har svært ved at undvære børnene i julen. Og ikke mindst frygter de, at børnene ikke kan undvære de voksne. Jeg vil gerne give nogle forslag til, hvad man kan gøre for at gøre julen så god som mulig for alle. Uanset om man er sammen på dagen eller ej”, siger Stine Marie Zink, der har specialiseret sig i at komme godt igennem skilsmissen.

Skab nye traditioner

Psykoterapeuten foreslår, at du som fraskilt forsøger at opbygge nye traditioner eller genoptager traditioner fra din egen barndom.
”Måske kan du genindføre din farmors fedtede kiksekage, som din sundhedsfokuserede eks bandlyste. Det kan også være, at I skal have juletræ i stuen hele december, som I havde, da du var barn.

Prøv at indføre nogle traditioner, som er uafhængige af datoer og mærkedage. Det gør det muligt at holde fast i dem de år, hvor børnene ikke er hos dig på lige netop de dage”, råder Stine Marie Zink.

Tre gode råd

  • Prøv ikke at konkurrere med din eks om, hvem der giver de største julegaver.
  • Lad ikke børnene flakse mellem far og mor for at deltage i alle familiens julearrangementer. Lad dem få ro til at lande i begge hjem, så de får ladet op i ferien.
  • Send dit barn af sted til jul hos din eks med visheden om, at du kan tage vare på dig selv. Fortæl dem om dine planer og sig, at du nok skal få en god aften og at du glæder dig til at se dem igen.

Fakta om ægteskab og skilsmisser

46% af alle ægteskaber ender i skilsmisse.
Lidt mere end 1 mio. par har papir på hinanden, mens ca. 333.000 par er samlevende.

Knap 15.000 familier skal for første gang holde jul efter et brud.

Kilde: Danmarks Statistik