Hvad er terapi?

Terapi lærer dig at passe på dig selv.

Og hjælper dig til at mærke og forstå dig selv bedre.

De fleste kommer til mig, fordi der er noget i deres liv, de gerne vil ændre. Eller fordi der er noget, som ikke føles godt.

I terapien hjælper jeg dig til at identificere mønstre, som hæmmer dig. Du får øje på resurser, du måske ikke vidste, du havde. Disse resurser kan støtte op om den forandring, du ønsker.

Mange af dem, jeg taler med, har udfordringer i forhold til parforhold, skilsmisse og selvværd.

Det kan være, du befinder dig i en krise, men det kan også være, at du bare har lyst til at se dit liv lidt udefra og arbejde med din personlige udvikling.

Med andre ord kan du få min støtte dér, hvor du er i dit liv lige nu. Du får støtte til at se, hvorfor du gør, som du gør og til at ændre de handlemønstre, der ikke længere er gode for dig.

Hos mig kan du komme selv eller som del af et par.

Terapi kan give dig:

  • Mere livsglæde og større overskud
  • Bedre selvværd
  • Mindre stress, angst og depression
  • Kærligere forhold til dem omkring dig
  • Bedre følelse af hvem du er – og hvad der er vigtigt for dig

Herunder kan du læse mine svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om psykoterapi:

Hvad sker der første gang, jeg kommer?

Første gang du kommmer hos mig, ser nogenlunde sådan ud:

1. Du ankommer med bus 2a, 6a eller 13 / letbanen til Viby Station og går det sidste stykke. Kommer du i bil parkerer du gratis ved døren

2. Du venter i venteværelset, hvor jeg henter dig, når din tid begynder.

4. Jeg byder dig på te/kaffe/vand, som jeg laver til dig, mens du sætter dig i en af mine grønne lænestole.

Når du kommer første, gang har vi 90 minutter sammen.

Det er min erfaring, at det er godt med god tid den første gang. Det kan det også være i løbet af forløbet, så derfor er der altid mulighed for, at du kan få 90 minutter. Men som udgangspunkt er det kun første gang, vi har 90 minutter (parterapi er altid 90 minutter). Herefter afsætter jeg 60 minutter til en samtale.

Det er meget almindeligt ikke helt at vide, hvad man gerne vil tale om. Måske er der noget i livet, der driller, som du ikke helt kan sætte fingeren på. Det hjælper jeg dig med at indkredse.

Selve terapien foregår som en samtale mellem dig og mig. Du møder ikke bare en terapeut, der gemmer sig bag metoder og teorier. Jeg er et menneske og det er det menneske, du møder i terapien.

Alt foregår i dit tempo. Jeg har ingen planer for, hvad du skal gøre eller hvordan du skal leve dit liv Det er helt op til dig!


Når du taler med din veninde, handler det ikke kun om dig. I skiftes til at spørge ind til hinandens liv. Det kan være rart at flytte fokus fra sig selv ved at spørge til den anden. Især hvis du mærker, at nu går det lige tæt nok på. Men det kan betyde, at du ikke kommer dybere ned i, og får taget dig af, det, der gør ondt.

I terapi hos mig hjælper jeg dig med at holde fokus og dvæle mere ved det, der generer i dit liv. I samtalerne er det hele tiden vigtigt, at vi går frem i dit tempo. Jeg har ikke noget mål med samtalerne, men følger med dig derhen, hvor det er vigtigt for dig.

Når du (med min hjælp) bliver i dig selv, kommer du lidt tættere på dig selv. Du får mulighed for at mærke, hvordan det er at være dig. Det gør det nemmere for dig at træffe valg, du står overfor eller sætte en retning for dig selv både nu og senere i livet. Når du holder fokus på dig selv, kan du lettere mærke, hvad der er rigtigt for dig.

… og så har jeg naturligvis min faglige uddannelse og erfaring, som jeg hele tiden trækker på i vores samtaler.


Her får du en ganske kort oversigt over forskellene mellem de fire typer:


Psykoterapeut

Er ikke en beskyttet titel. Derfor er det en god idé at sikre sig at psykoterapeuten (som jeg) har en uddannelse, der er godkendt af Dansk Psykoterapeutforening, da dette er din garanti for at terapeuten er ordentligt uddannet.
Psykoterapeut er en uddannelse i privat regi og varer oftest 4 år.

Der mange retninger inden for psykoterapi. I mit arbejde har jeg blandt andet fokus på tilknytning, relationer og her-og-nu (som kort fortalt handler om at det, der foregår, når vi taler sammen, sikkert også sker i dit øvrige liv).

Som psykoterapeut har jeg selv været i længerevarende terapiforløb og har allerede i løbet af min uddannelse trænet samtaleterapi på øveklienter. Jeg går i løbende supervision hos mere erfarne terapeuter.

Psykologi er det teoretiske fundament for psykoterapien.


Psykiater

En psykiater er en læge, der har videreuddannet sig inden for psykiatri.

En psykiater arbejder med svære psykiske lidelser som skizofreni og personlighedsforstyrrelser og kan som den eneste udskrive medicin.

En psykiater kan have taget en efteruddannelse i psykoterapi.

 

Psykolog

En psykolog er uddannet på universitetet og er således uddannet i psykologiske teorier og metoder. En psykolog kan have en efteruddannelse i psykoterapi.

Det er ikke et krav til psykologer, at de selv har været i terapi.

Psykologer kan stille diagnoser men ikke udskrive medicin.

En psykolog er oftest dyrere end en psykoterapeut.

Coach
En coach bruger en række spørgeteknikker og -metoder til at hjælpe dig frem til, hvordan du løser et problem eller når i mål med fx arbejdsrelaterede opgaver.

En coachuddannelse er den korteste af de fire uddannelser. Der er stor forskel på, hvor lang en uddannelse, coachen har. Længden varierer fra få dage til en 2-årig uddannelse.


Det er meget forskelligt, hvor mange samtaler, man har brug for.

Nogle har stor glæde af blot en enkelt samtaler eller to med mig.

Andre har brug for min støtte igennem længere tid, fx igennem et skilsmisseforløb. Hvor ofte man har brug for en samtale i den periode er dog også meget forskelligt.

Parsamtaler er ofte 5-10 gange (flere hvis en eller begge har en utryg tilknytning). Individuelle forløb er meget forskellige, men ved selvværdsproblematikker og ændring af dybereliggende mønstre, skal du også regne med at komme en del gange.

Uanset hvad du kommer med, er det helt op til dig, hvor langt du ønsker at gå. Jeg kan rådgive dig ud fra min erfaring med lignende forløb, men beslutningen er din.


Mange (oftest mænd) føler, det er et nederlag at bede om hjælp.

For mig er det en styrke at erkende, at man ikke hverken kan eller skal alting selv.

Mennesket er et flokdyr, og vi har brug for hinanden. Vi kan ikke se os selv udefra og har brug for andre til at hjælpe os med, hvordan vi virker på andre.


Mit job er IKKE at dømme dig, skælde dig ud eller fortælle dig, hvordan du skal leve dit liv.

Hvis du er bekymret for, at jeg tænker dårligt om dig, vil det være godt, hvis du kan sætte ord på det. Så kan vi sammen undersøge, hvad det er, der sker.

At være bekymret for om man kan leve op til terapeutens forventninger er helt normalt. Og heldigvis også en misforståelse af, hvad terapi er 🙂

Jeg har nemlig ingen forventninger til, hvordan du skal leve dit liv. Det er dit liv og mit job er at hjælpe dig med at leve det i overensstemmelse med det, der passer til dig.Det er op til dig.

Mange har brug for at få luftet nogle tanker, som de har gået med et stykke tid. At dele dine tanker kan hjælpe med at mærke dig selv.

I modsætning til når du siger ting højt til venner og familie, så har du mulighed for at sige ting højt i terapien – og fortryde dine ord bagefter. Det har ingen konsekvenser. Ingen andre end mig har hørt dem.

Så nej, det forpligter ikke at sige noget højt. Det er en del af det terapeutiske arbejde at undersøge, hvordan det føles for dig, når vi taler om forskellige ting.


Det er helt normalt at være i tvivl om, hvorvidt terapi er noget for dig.

Vi har alle en naturlig modvilje mod det, der kan være svært.

At gå i terapi er noget, man skal være parat til – men det de færreste, der føler sig helt klar. For de fleste føles det grænseoverskridende og mange er derfor også nervøse den første gang. Det er helt naturligt.

Du kan altid ringe til mig på 30 26 55 03 eller bestille en tid online og få 20 minutter gratis. Her kan du mærke kemien mellem os, få et råd eller to og undersøge, om jeg er den rette til at hjælpe dig.

Terapi ændrer hele resten af dit liv

Skilsmisse og sorg hænger sammen

Forandringen begynder her!

Ring 30 26 55 03 og hør hvordan jeg også kan hjælpe dig. Book 20 min. gratis, så ringer jeg til dig.

Andre har også læst: